Hundertwasserhaus

Een bepaald niet alledaags voorbeeld van sociale woningbouw, uit 1985. In Wenen bedacht de kunstenaar Friedensreich Hundertwasser dit kleurrijke geheel, met veel groen op en aan het gebouw. Tegenwoordig een trend, toen een bijzonderheid die belangstelling uit de hele wereld trok. Omdat Hundertwasser geen architect was, koppelde de stad Wenen hem aan een èchte architect, Josef Krawina. De samenwerking verliep niet vlot, escaleerde en er werd een andere architect ingeschakeld waarmee Hundertwasser het gebouw voltooide. Krawina liet het er niet bij zitten en begon een rechtszaak. In 2010 (!) oordeelde het Oberste Gerichtshof uiteindelijk dat Krawina als mede-schepper van het gebouw moet worden beschouwd.

Hundertwasserhaus

Voor betere foto’s en het hele verhaal, kijk even op de betreffende Wikipedia-pagina.

Het spraakmakende Bosco Verticale in Milaan kwam pas zo’n dertig jaar later tot stand en is tegenwoordig een inspiratiebron voor veel gemeenten. Zoals voor Utrecht, waar het project Wonderwoods binnenkort van start moet gaan. In Eindhoven is de bouw van de zogenaamde Trudo Toren al begonnen.

De Bosco Verticale in Milaan, van Stefano Boeri uit 2014

 

Geef een reactie