Puntenslijper

Museum Het Schip is gewijd aan de architectuur van de Amsterdamse school en gevestigd in het gelijknamige woningbouwcomplex uit 1919. Dat is in opdracht van Eigen Haard ontworpen door Michel de Klerk, die in de directe omgeving nog twee complexen bouwde in dezelfde periode. Het Rijksmonument is recent prachtig gerenoveerd door de eigenaar, wonderlijk genoeg nog steeds dezelfde corporatie met dezelfde naam.

Het complex aan de kant van de Hembrugstraat; duidelijk waarom ’t Het Schip heet

 

Het museum is gevestigd in het voormalige postkantoor, school en winkel die in het bouwblok zijn opgenomen. Ook is er een museumwoning en een binnenplaats met straatmeubilair uit de jaren twintig van de vorige eeuw. De rondleiding is zeer informatief en gaat natuurlijk ook over architect De Klerk. Die werd geboren in een arm, Joods gezin en begon zijn loopbaan als 14-jarige op het grote architectenbureau van Eduard Cuypers. Zijn eerste functie: puntenslijper!

Het bouwblok van Het Schip aan de kant van de Oostzaanstraat

Behalve de rondleiding en de prachtige buitenkant, is ook het interieur de moeite waard: heel fraai en verfijnd vormgegeven. De tentoonstellingen dragen verder dan de Amsterdamse School alleen. In tijdelijke exposities komen aanverwante stromingen en architecten aan bod. Zoals Bruno Taut, die een hele batterij aan indrukwekkende wooncomplexen realiseerde, voornamelijk in Berlijn, zoals de Hufeisensiedlung.

Het interieur

 

Geef een reactie